NOS kısaltmasının anlamı Nitrous Oxide System’dir. NOS, petrol türevi yakıtlarla çalışan araçlarda güç arttırma amaçlı kullanılan bir yakıt katkısıdır.
İçten yanmalı bir motorun gücü, dışarıdan aldığı oksijeni, püskürttüğü yakıtla ne kadar şiddetle patlatabildiğine bağlıdır. Motor modifiyesinin genel amacı motora giren hava (oksijen) benzin karışımını arttırmak ve bu suretle içerideki patlamayı şiddetlendirmektir.
Yani, sistemdeki iki ana değişken, yakıt ve oksijendir. Yakıtın depolanması ve aktarılması kolaydır. NOS Tüpü içten yanmalı bir motora, istenildiğin de motorun yanma odasına yakıt ve havanın yanında “nitrous oxide” gazı veriyor.
Bu gazın soğutucu etkisi, genleşme katsayısını düşürüyor ve yanma odasına normalin çok üstünde miktarda oksijen dolmasına sebep oluyor. Bu sayede yakıt daha iyi yanıyor, patlama çok daha şiddetli gerçekleşiyor ve güç artıyor.
Herhangi bir otomobilde motorunun bileşenleri sahip olduğu güçten daha fazlasını üretebilir veya kaldırabilir. Fakat imalatçı firmalar otomobilin her şartta aynı performansı verebilmesi veya yakıt ekonomisinin düşük seviyede tutabilmesi için ortalama bir beygir gücü ile üretim yaparlar.
Aslında motora eksantrik ve manifold ile daha fazla hava girişi bu sayede piston da sıkıştırma artışı, ve ihtiyaç kadar yakıt sağlanırsa daha fazla beygir gücü üretilebilir.
Nos sadece istenildiği an güç üretebilen bir sistemdir. Daha fazla verilen benzinin aynı zaman dilimi içerisinde yakılmasıyla ortaya çıkan bir güçtür.
Aracınız için doğru kit seçimi zarar vermez bunda artı beygir gücü seçimi anahtar noktadır. Doğru bir uygulama motorda aşınmaya sebebiyet vermez. Silindirde ortaya çıkan enerji artar ve bunları idare edecek farklı birimler de yükü kaldırır. Eğer yük artışları onları idare edecek birimlerin kapasitesini geçerse ilave aşınım meydana gelir. Nos her zaman değil sadece istenildiğinde kullanılmak üzere imal edildiğinden fevkalade avantajlıdır. İleri derecede beygir artışı için dizayn edilen kitlerde buji ve ateşleme zamanlarının geciktirilmesi gibi ilave ayarlarla sisteme zarar vermez. Doğal olarak benzin oktanının da artırılması gerekebilir.
Copyright © 2020