Oksijen sensörü motor bölümüne monte edilir ve görevi motora gelen hava ile yakıtın ölçümü yaparak zengin ve fakir yakıt karışımlarını belirler. Motora gelen hava ve yakıt karışımının ideal olması gerekenden farklı ise çeşitli şekillerde arıza lambası yakabilmektedir. Normalin dışında bir durumda çalışma oluyorsa sensör fakir yakıt karşımı ve zengin yakıt karşımı uyarısı verir. Bunlardan fakir yakıt karışımının anlamı motora gelen havanın yakıttan fazla olmasıdır. Zengin yakıt karışımının ise havanın az yakıtın fazla olmasıdır. Bu iki durumda farklı şekillerde çözüm önerilerine sahiptir. Bu durumda egzoz emisyon değerleri artış gösterir, yakıt artışı ve performans düşüşü olabilmektedir. Aracınız motor arıza lambası veya birçok araçta da emisyon gaz lambası olarak bilinen arıza ışığını yakar.
Oksijen sensörü fakir yakıt karışımında enjektör ayarları ve temizliği yaparak yakıtın istenildiği şekilde motora iletilmesi sağlanabilir. Zengin yakıt karışımında da aynı şekilde aşırı gelen yakıt gaz kelebeği temizliği ve ayarı ile ideal seyrine ayarlanabilir.
Oksijen sensöründe meydana gelen birçok neden ile sorun oluşabilir. Bu tür sorunlara bağlı olarak aracınız farklı şekillerde tepki verebilmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir.
Aracınızda bu tür problemler yaşıyorsanız oksijen sensörü arızası ile karşı karşıya olduğunuz söylenebilir. Oksijen sensörü oldukça dayanıklı bir parça olmasına rağmen yıllar geçtikçe toz, kir, çamur gibi nedenlerden yıpranarak elektronik devresinde çeşitli hasarlar meydana gelir ve sensör görevini yapamaz hale gelir. Bu durumda motor veya egzoz arıza lambası aracınız yanar.
Oksijen sensörü arızasını tespit için ilk olarak aracınızı cihaza bağlamanız gerekmektedir. Bundan sonra ortaya çıkan arıza kodlarından yola çıkarak aracınıza uygulamanız gereken çözümleri belirlemelisiniz. Arıza sorunun çözümü için profesyonel kişilerden yardım almanız önerilmektedir. Oksijen sensörü arızası konusunda tecrübelerinizi veya yaşamış olduğunuz sorunları bizlere yorumlarınız ile bildirebilirsiniz.
Copyright © 2020